Risbytapetet
Sagaerne fortæller at husenes vægge kunne være behængt med billedtæpper med motiver fra sagn og historier. Vi fik ret hurtigt lyst til at fortælle vores egen historie. Det blev til det første tekstil i Salshuset, og nåede at blive færdigt lige op til indvielsen af Salshuset.
Forbilledet fandt vi i det 70 meter lange Bayeuxtapet som fortæller om slaget ved Hastings 1066, hvor Vilhelm "erobrede" England. Vores tæppe, Risbytapetet, blev dog kun 6 m langt... På den anden side behandler motivet kun Vikingelandsbyens 10 første år, så kan vi jo nå det endnu.
Et broderet tæppe var et pragtstykke i Vikingetiden, med det formål at imponere, fuldstændig ligesom det gør i dag. Broderier bliver almindeligt i middelalderen og havde sin storhedstid så længe der var kvinder der havde overskud til det. Fra vikingetiden i Norden kendes der kun meget få broderier.
Det gik fire år fra idé til det færdige tapet. Tolv kvinder var med til at brodere. Tapetet er delt i ti stykker - ét for hvert af Vikingelandsbyens første 10 år. Hanne Dueholm fra Venneforeningen og Bente Draiby komponerede tapetet og tegnede motiverne som siden blev broderet med farvet uldgarn på et bundstof af hør. Mange af motiverne, ligesom materialer og farver, er taget fra Bayeuxtapetet. Ulden er plantefarvet og det var et meget tidskrævende arbejde at ramme forlægget. Det kunne ikke lade sig gøre at finde et hørstof som var ligeså fint spundet og tætvævet som originalen, så vi slog os til tåls da vi endelig fandt et stof som havde den rigtige naturblegede farve.
Indtil videre hænger Risbytapetet i Salshuset om sommeren og i Multihuset om vinteren. Vi håber, at vi på den måde kan skåne det så det kan holde i mange år.